Rola jelit w utrzymaniu zdrowia jest ogromna

Funkcja jelit to nie tylko trawienie i przyswajanie pokarmów, chociaż oczywiście już samo to jest bardzo ważne. Jelita mają około 300 metrów kwadratowych powierzchni. Można więc to porównać do powierzchni boiska do gry w piłkę nożną. Jest to największa powierzchnia kontaktu ze środowiskiem  zewnętrznym. Dzięki tej powierzchni jest możliwe prawidłowe wchłanianie substancji odżywczych, jeżeli jelito nie jest prawidłowe daje to także możliwość przenikania bakterii, pasożytów, toksyn środowiskowych, oraz alergenów. 

Jakie inne funkcje pełnią jelita?

Jelita tworzą układ funkcjonalny nazywany układem trawiennym.

Stanowią całość łącznie z jamą ustną przełykiem i żołądkiem.

Współdziałają razem z gruczołami ślinowymi, wątrobą i trzustką.

Jelita są można powiedzieć podsumowaniem ich pracy.

Funkcję jelit możemy podzielić na:

  • związane z trawieniem
  • wchłanianie substancji odżywczych
  • formowanie i wydalanie nie strawionych resztek pokarmowych
  • „hodowanie” odpowiednich bakterii
  • odpornościowe
  • hormonalne
  • nerwowe

Trawienie

Jeżeli chodzi o trawienie to w jelitach odbywa się najważniejszy etap trawienia.  Szczególnie intensywne trawienie odbywa się w początkowym odcinku jelita zwanym dwunastnicą. Odbywa się tutaj trawienie węglowodanów, białek i tłuszczy. Trawienie odbywa się przy pomocy  enzymów trawiennych przy czym współdziałają enzymy trawienne jelitowe oraz enzymy wydzielane przez trzustkę. Bardzo ważne aby pokarm był dobrze rozdrobniony w jamie ustnej wymieszany ze śliną oraz wstępnie nadtrawiony w żołądku. Do tego bardzo istotne jest odpowiednie pH w poszczególnych partiach przewodu pokarmowego ale o tym opowiem w następnym wpisie. Tutaj tylko powiem że ważne aby pH w dwunastnicy było ok 8 bo to zapewnia prawidłowe trawienie.

Trawienie węglowodanów

Węglowodany trawione są już w jamie ustnej przy pomocy enzymu ptialiny. Następne trawienie następuje w dwunastnicy przy pomocy enzymu trzustkowego alfa amylazy. Następuje trawienie do oligosacharydów W jelitach następuje dalsze trawienie oligosacharydów do cukrów prostych przez enzymy  jelitowe

 Nietolerancja laktozy

Najczęstszym zaburzeniem w trawieniu węglowodanów jest zaburzenie trawienia laktozy. Przyczyną tego jest niedobór enzymu laktazy. Powoduje to nietolerancję mleka. Wskutek przechodzenia niestrawionego cukru do jelita grubego dochodzi do rozwoju bakterii i wzmożone fermentacje czego następstwem są wzdęcia, gazy bóle brzucha często też biegunki po spożyciu produktów mlecznych. Tolerancja mleka zmniejsza się u osób dorosłych, wskutek zaniku stopniowego laktazy. Dlatego nie powinno się spożywać mleka przez osoby dorosłe.

 

Dołącz

Share this post with your friends!