Trawienie białek

Trawienie i przyswajanie białek jest bardzo istotne dla naszego organizmu. Mówiąc kolokwialnie cały nasz organizm zbudowany jest z białek. Głównym naszym białkiem jest kolagen, ale o nim będziemy rozmawiać oddzielnie. Aby białka były przyswojone muszą być rozłożone do aminokwasów. Zaburzenia trawienia skutkują złym przyswajaniem oraz tworzeniem się niestrawionych reszt białkowych, które ulegają przemianą w jelicie.

Jak trawione są białka?

Trawienie białka to skomplikowany wieloetapowy proces.  Trawienie białek zaczyna się w żołądku. Odbywa się to przy pomocy enzymu pepsyny. Ten enzym jest wydzielany w formie nieaktywnej pepsynogenu, a uaktywnia się w środowisku kwaśnym pod wpływem kwasu solnego. Pepsyna trawi białko na mniejsze  kawałki tak zwane peptydy. Aby trawienie w żołądku odbywało się prawidłowo  musi być bardzo kwaśne środowisko o pH poniżej 3.  Bardzo często przepisywane są leki na nadkwaśność żołądka przy wszystkich objawach zgagi bez badania soku żołądkowego natomiast często przyczyną zgagi nie jest nadkwaśność lecz niedokwaśność żołądka. Wtedy pomaga nie wypicie octu jabłkowego na 10 minut przed jedzeniem. Kwas obkurcza zwieracz dolny przełyku. Jednak dysfunkcja zwieracza przełyku może być przyczyną powstania refluksu żołądkowo-przełykowego, będącego przyczyną powstawania nadżerek przełyku oraz zgagi przewlekłej i innych powikłań.

Następny etap trawienia białek odbywa się w dwunastnicy. Tutaj główną rolę odgrywają enzymy trzustkowe . Białka powinny być już nadtrawione przez enzymy i kwas solny żołądkowy. Aby trawienie odbywało się prawidłowo muszą być spełnione odpowiednie warunki do tego.  Pokarm powinien być rozdrobniony przez zęby, wymieszany ze śliną czyli w środowisku wodnym. Tylko w takiej postaci może być prawidłowo trawiony. Trzecim warunkiem jest odpowiednie pH. Tylko gdy jest środowisko alkaliczne o pH ok 8 w dwunastnicy enzymy trzustkowe trypsyna, chymotrypsyna, elastaza. Enzymy te również uwalniane są również w formie nieaktywnej i dopiero pod wpływem enzymu jelitowego enteropeptydazy, a następnie trypsyna aktywuje sama następne partie enzymów. Jest specyficznym enzymem który  tnie białka na mniejsze  peptydy ale tylko w wiązaniach  między lizyną a argininą. Chymotrypsyna natomiast działa na wiązania między aminokwasami aromatycznymi. Chymotrypsyna w odróżnieniu od trypsyny trawi także mleko. Nieprawidłowe działanie enzymów może zachodzić z różnych przyczyn. Mogą to być genetyczne zaburzenia enzymatyczne, mogą też być spowodowane zaburzeniami zachodzącymi w obrębie jelit. Szczególnie enzymy są wrażliwe na zmiany środowiska najbardziej na zmiany kwasowości czyli pH. Następstwem nieprawidłowego działania enzymów są zaburzenia trawienia oraz przyswajania ważnych i koniecznych substancji witalnych. Czy lekarze sprawdzają środowisko w poszczególnych częściach przewodu pokarmowego? Czy sprawdzają stan poszczególnych aminokwasów, które są konieczne do budowy organizmu. Częściej powinna być wykonywana analiza stolca na zawartość niestrawionych resztek pokarmowych informujące na temat działania enzymów trawiennych. Niestrawione białka nie są przyswajane mało tego zatruwają organizm. Przechodząc do jelita grubego ulegają procesom gnilnym. Rozmnażają się bakterie gnilne w nadmiarze i powstają substancje toksyczne  takie jak skatol, indol, fenol oraz amoniak które zatruwają wątrobę a także przyczyniają się do powstania nowotworów jelita grubego. Niestrawione białka także przyczyniają się do powstawania reakcji alergicznych.

Jak powstają alergie pokarmowe?

To bardzo złożony temat który tylko zasygnalizuję w tym miejscu. Na ten temat napiszę oddzielny wpis, albo i kilka. Jak już widzicie procesy dziejące się w jelicie są bardzo skomplikowane. Jelito jest miejscem działania wielu różnych narządów i wielu enzymów. Tutaj odbywa się współdziałanie procesów dziejących się w jamie ustnej, żołądku, wątrobie, trzustce, a procesy dziejące się w jelitach oddziałują na te narządy. Pierwszym alergenem jest z reguły mleko. Coraz częściej powstają alergie mleczne. Jest to wynikiem coraz częstszego karmienia dzieci mlekiem krowim już prawie od urodzenia.  Jednak nowym zjawiskiem jest alergia na mleko nawet u noworodków karmionych mlekiem matki. Wiele razy trafiły się do mojego gabinetu matki z malutkimi dziećmi 6 tygodniowymi z objawami AZS(atopowe zapalenie skóry) mimo że były karmione tylko mlekiem matki. Są to bardzo trudne przypadki do leczenia, bo trudno zastąpić mleko innym pokarmem. Moim zdaniem oprócz genetycznych skłonności przyczyną jest picie mleka przez kobiety ciężarne i wskutek tego dochodzi do reakcji alergicznych już w okresie życia płodowego. Wiele razy w tych przypadkach pomocne było mleko roślinne   Najważniejsza jest wczesne rozpoznanie  i przez to odpowiednio leczenie. Ja w swoim gabinecie stosuję leczenie biorezonansowe. Inną bardzo częstą reakcją alergiczną jest reakcja na białka pszenicy, rzadziej na białko innych zbóż. Nie mówimy tutaj o celiakii bo ma to inne podłoże. Taka reakcja w formie ukrytej zamaskowanej jest coraz częstsza i przeważnie nie jest wykrywana  a daje wiele różnych objawów. Alergie na mleko i białka zbóż często  nie są wykrywane bo są to reakcje przebiegające  w grupie  immunoglobulin IgG4 a nie IgE. Inne pochodzenie ma wspomina już nietolerancja laktozy dotyczy to niedoboru lub braku enzymu laktazy, który trawi laktozę. Często też występują też nietolerancje fruktozy. i innych cukrów w tym sacharozy.

Zupełnie inne tło mają tak zwane pseudalergie czyli reakcje podobne do alergicznych które zachodzą pod wpływem konserwantów, i polepszczy smakowych.

Zupełnie też inne tło ma reakcja podobna do alergicznych czyli histaminoza czyli nadmierna reakcja na histaminę zawartą w pokarmach. Jest to wynik niedoboru enzymu zawartego w błonie śluzowej jelita czyli DAO.

Dołącz

Share this post with your friends!